Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy. Bogaty wybór zup i dań z mięs i ryb, surówek i przetworów. Książkę polecamy wszystkim, którzy umieją piec i gotować, a także tym, którzy tej sztuki nie posiadają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o sztuce kulinarnej.
1 kg marchwi
2 łyżki masła
¾ l wywaru z jarzyn
sól, pieprz, cukier
0,5 łyżeczki curry w proszku
2 dag ziaren sezamu
100 ml śmietany kremówki
natka pietruszki
Wykonanie:
Marchew pokroić w małą kostkę. Rozgrzać w garnku masło, poddusić na nim 2 łyżki marchwi i wyjąć do dekoracji. Wrzucić resztę marchwi, poddusić i wlać wywar. Doprawić. Zupę zmiksować ze śmietaną i zagotować. Uprażyć nasiona sezamu na patelni bez tłuszczu (można też przesmażyć sezam na łyżce oleju - na złoty kolor). Zupę rozlać na talerze, posypać nasionami sezamu, kostkami marchwi i natką.
Ks. dr Scąber o Helenie Kmieć: pokazuje, że internet nie przeszkadza w drodze do świętości
2024-05-12 08:33
PAP
BP Archidiecezji Krakowskiej
Helena Kmieć pokazuje, że internet, dobra współczesnego świata, kultura, rozrywka nie przeszkadzają w drodze do świętości – ocenił ks. dr Andrzej Scąber, referent ds. kanonizacyjnych archidiecezji krakowskiej, gdzie ruszył proces beatyfikacyjny młodej wolontariuszki.