Grillowany kurczak, podobnie jak inne gatunki chudego mięsa, to znacznie zdrowsza alternatywa niż grillowana kiełbasa czy tłusta karkówka. Przepis na wyśmienitego kurczaka pochodzi od p. Anny ze Szczytnej (diecezja świdnicka).
Składniki: • 50 dag fileta z kurczaka
• 200 ml jogurtu naturalnego
• 2 łyżki soku z cytryny
• 2 ząbki czosnku
• przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki tymianku
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt grube plastry. Składniki marynaty wymieszać. Mięso włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie piec na grillu z obu stron, aż będzie rumiane.
„Myślę, że m. Czacka na pewno mogłaby być patronką osób z problemami wzroku, doświadczonych dramatem cierpienia, ale być może także wszystkich, którzy mają problemy z zobaczeniem tego, co najważniejsze, poszukujących prawdy, poszukujących Boga, tych, których dusza potrzebuje światła, chociaż oczy widzą” – powiedziała tygodnikowi Echo Katolickie s. Alberta Chorążyczewska ze Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Służebnic Krzyża, współautorka Positio w procesie beatyfikacyjnym m. Elżbiety Róży Czackiej