Składniki: 1,5 kg małych buraków
duża wiązka zielonego kopru
zalewa: 1 l wody
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru
Wykonanie: Buraki umyć i ugotować. Wystudzić i zdjąć łupiny. Z podanych wyżej składników ugotować zalewę. Słoiki umyć i wyparzyć. Na spodzie każdego słoika układać najpierw gałązki kopru, a następnie buraki. Zalać gorącą zalewą. Słoiki zamknąć i pasteryzować ok. 20 min.
Niech miłość do Maryi będzie sprawdzianem polskiego ducha
2024-05-03 23:18
BPJG oprac. KP
Karol Porwich / Niedziela
- Maryja Królowa Polski, to tytuł, którym określił Bogarodzicę 1 kwietnia 1656 r. król Jan Kazimierz podczas ślubów lwowskich, by dramatyczne wówczas losy Ojczyzny i Kościoła powierzyć jej macierzyńskiej opiece, przypomniał na rozpoczęcie wieczornej Mszy św. w intencji archidiecezji częstochowskiej o. Samuel Pacholski, przeor Jasnej Góry. Wieczorna Eucharystia pod przewodnictwem abp Wacława Depo, metropolity częstochowskiego oraz Apel Jasnogórski z udziałem Wojska Polskiego zwieńczyły uroczystości trzeciomajowe na Jasnej Górze. Towarzyszyła im szczególna modlitwa o pokój oraz w intencji Ojczyzny.