Zupa ogórkowa, mizeria, korniszony w occie czy pyszne kiszonki to tylko nieliczne z wielu przysmaków, w których prym wiodą ogórki. W sezonie doskonale sprawdzą się również jako składnik sałatek, surówek i chłodników, a także orzeźwiających napojów i koktajli.
Soczysty miąższ ogórka zawiera witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz wiele minerałów: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód i cynk. Ogórek zaliczany jest do pokarmów zalecanych w profilaktyce antynowotworowej, dlatego warto go spożywać. Polecane przepisy pochodzą ze staropolskiej kuchni p. Ewy Aszkiewicz.
Chłodnik to świetny sposób na orzeźwiający obiad w upalne dni. Potrawę można przygotować szybko i podawać z młodymi ziemniakami obsypanymi koperkiem lub z chrupiącymi grzankami.
"Młody człowieku, który chcesz wziąć w ręce swe życie, wstań! Otwórz swoje serce przed Bogiem, podziękuj Mu, przyjmij piękno, którym jesteś; zakochaj się w swoim życiu. A potem idź! Wyjdź, idź z innymi, szukaj samotnych, nadaj barwy światu swoją kreatywnością, pomaluj drogi życia Ewangelią. Wstań i idź" - wezwał Franciszek podczas spotkania z młodzieżą na placu przed bazyliką Santa Maria della Salute w Wenecji. Papież zachęcił: "Weź życie w swoje ręce, zaangażuj się; wyłącz telewizor i otwórz Ewangelię; zostaw telefon komórkowy i spotkaj się z osobami!
Niesamowity koncert chóralny zespołu Cantus odbył się 28 kwietnia w kościele pw. św. Jerzego w Przyczynie Górnej z okazji 440. rocznicy urodzin Melchiora Teschnera.