SKŁADNIKI: 1 kg owoców czarnego bzu
1 kg cukru
1 l wody
WYKONANIE: Owoce czarnego bzu dokładnie myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wsypujemy cukier. Garnek umieszczamy na ogniu i gotujemy 2 godz. Odstawiamy do wystudzenia, przecedzamy, a pozostały sok gotujemy przez 1 godz. na bardzo małym ogniu.
Późnym latem, chodząc po polach i łąkach, możemy napotkać oblepione brązowymi nasionami łodygi podobne do miotełek. Są to dojrzałe nasiona szczawiu końskiego, potocznie zwanego kobylakiem.
„Sejm RP wyraża zaniepokojenie decyzjami, które godzą w wolność wyznania, lekceważą prawa i uczucia ludzi wierzących oraz burzą pokój społeczny”. Nie, nie jest to fragment uchwały Sejmu z czasu kadencji Prawa i Sprawiedliwości, ale dokument podpisany przez marszałka Sejmu, Bronisława Komorowskiego z Platformy Obywatelskiej w 2009 roku, jako stanowisko krytyczne polskich posłów wobec wyroku Europejskiego Trybunału Praw Człowieka „kwestionującego podstawy prawne obecności krzyży w klasach szkolnych we Włoszech”.