Reklama

Zdrowie

Nasze zdrowie

Co wiemy o anemii?

Adobe Stock

Najprostszym, chociaż mocno przybliżonym sposobem diagnozy anemii jest odchylenie dolnej powieki i obejrzenie śluzówki oka. Jej jasny kolor może świadczyć o niedokrwistości.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Lepszym i powszechnie dostępnym badaniem pozwalającym na dokładną diagnozę jest morfologia krwi, która wykazuje, czy w krwiobiegu znajduje się odpowiednia ilość hemoglobiny i czerwonych krwinek. Wskazaniem do wykonania tego badania są m.in.: bóle głowy, zmniejszona tolerancja wysiłku fizycznego, kłopoty z koncentracją, częste odczuwanie zimna dłoni i stóp. Wraz z rozwojem choroby mogą się pojawić kołatanie lub przyspieszona akcja serca, utrata apetytu, łamliwość włosów i paznokci, może też dochodzić do omdleń.

Przyczyny anemii mogą być różne, ale jej najczęstszym powodem jest niewłaściwa dieta, a konkretnie niedobór żelaza lub takich składników, jak kwas foliowy czy witamina B12. Mamy wtedy do czynienia z anemią z niedoboru. Inna grupa przyczyn to przewlekłe choroby różnych narządów, np. wątroby, nerek – mówimy wtedy o anemii wtórnej. Kolejną grupę stanowią zaburzenia w funkcjonowaniu szpiku kostnego. Do niedokrwistości może także dojść na skutek gwałtownego odchudzania się, obecności niektórych pasożytów w organizmie, utraty dużej ilości krwi, np. podczas operacji czy wypadku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Nieprawidłowy wynik morfologii zawsze wymaga konsultacji z lekarzem, aby określić, czy mamy do czynienia z anemią łagodną, umiarkowaną, ciężką czy zagrażającą życiu, oraz znaleźć jej przyczynę, od tego bowiem zależy dalsze leczenie.

Najczęściej występuje anemia spowodowana niedoborem składników pokarmowych. Dlatego niezależnie od zleconych przez lekarza preparatów warto zadbać, aby na talerzu znalazły się produkty bogate w żelazo i związki ułatwiające jego wchłanianie. Dietetycy z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej radzą, aby dietę wzbogacić o produkty pochodzenia zwierzęcego, które są źródłem lepiej przyswajalnego żelaza hemowego – chude mięso (np. wołowina, schab, kurczak, indyk), ryby, jaja (głównie żółtko).

Produkty bogate w żelazo są łatwiej przyswajane w obecności witaminy C, dlatego warto je łączyć z warzywami i innymi źródłami tej witaminy. Trzeba natomiast unikać łączenia żywności bogatej w żelazo z produktami, które zawierają składniki utrudniające jego wchłanianie, m.in. fityniany, kwas szczawiowy, teinę i kofeinę. Przeciwwskazane są również wyroby cukiernicze, tłuste mięsa i wędliny oraz smalec.

Reklama

W procesie krwiotwórczym ważną rolę odgrywa witamina B6, dlatego warto sięgać m.in. po: pełnoziarniste produkty zbożowe, kapustę, szpinak, fasolkę szparagową, kalafiory, banany, orzechy. Kolejni sprzymierzeńcy w wytwarzaniu czerwonych krwinek to witamina B12 i kwas foliowy. Ta pierwsza jest zawarta we wspomnianych już jajach, mięsie i rybach, a także w serach twarogowych, jogurtach, kefirze. Źródłem kwasu foliowego są natomiast warzywa liściaste i nasiona roślin strączkowych, np. soczewicy, fasoli, grochu.

Sprawdzanie poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek jest ważne, ponieważ skutki nieleczonej, długotrwałej anemii odczuwa cały organizm, zwłaszcza serce i mózg. Osoby na diecie wegetariańskiej powinny ją systematycznie analizować pod kątem zawartości żelaza oraz witamin B6 i B12.

Temat diety w leczeniu i profilaktyce anemii jest obszerny i ważny, przy jej układaniu można skorzystać z pomocy Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i bezpłatnych porad specjalistów udzielanych za pośrednictwem strony: www.poradnia.ncez.pl .

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2023-02-07 13:52

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Witaminowa czarna bomba

Więcej ...

Rozważania na niedzielę: Jak się uczyć miłości?

2024-05-02 20:31

Mat.prasowy

To jest wręcz szalone że współczucie i empatia mogą zmienić świat szybciej niż konflikty i przemoc. Każdego dnia doświadczamy sytuacji, które testują naszą wrażliwość - naszą miłość do siebie samego do bliźnich i oczywiście do Boga.

Więcej ...

Biskup nominat Krzysztof Nykiel: pragnę z ojcowskim sercem służyć Chrystusowi w Kościele

2024-05-03 14:57
bp Krzysztof Józef Nykiel

@VaticanNewsPL

bp Krzysztof Józef Nykiel

Pragnę z ojcowskim sercem służyć Chrystusowi w Kościele. Serce Ojca, to serce w którym jest miejsce dla każdego, dlatego pragnieniem jest to, aby moja posługa, jako następcy Apostołów, była właśnie w ten sposób przeżywana i realizowana - powiedział Vatican News - Radiu Watykańskiemu regens Penitencjarii Apostolskiej, biskup nominat Krzysztof Józef Nykiel, którego 1 maja Papież Franciszek mianował biskupem.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nakazane święta kościelne w 2024 roku

Kościół

Nakazane święta kościelne w 2024 roku

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

Uroczystość Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski...

Jasna Góra

Uroczystość Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski...

Bytom: Profanacja Najświętszego Sakramentu. Rozrzucone...

Kościół

Bytom: Profanacja Najświętszego Sakramentu. Rozrzucone...

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Rodzina

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Święta Mama

Kościół

Święta Mama

Papież wyniósł ks. Nykiela do godności biskupiej

Kościół

Papież wyniósł ks. Nykiela do godności biskupiej

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...

Wiara

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...

#PodcastUmajony (odcinek 1.): Bez przesady

Wiara

#PodcastUmajony (odcinek 1.): Bez przesady