Reklama

Z zakonnej kuchni

Kurczak na 4 sposoby

Dania z kurczaka od lat królują w polskich kuchniach. Na pewno mamy swoje ulubione, ale zawsze też można poszukać inspiracji.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sałatka z kurczakiem i morelami

?150 g ryżu długoziarnistego ?
200-250 g mięsa gotowanego lub pieczonego z kurczaka (bez skóry) ?
150 g suszonych moreli
? 100 ml białego wytrawnego wina ?
1 mała zielona papryka ?
1 płaska łyżka curry ?
5-6 łyżek oleju ?
sok z połowy cytryny ?
sól, pieprz

Wykonanie:

1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź na sicie. Przełóż do miski, a kiedy ostygnie, wymieszaj z curry.
2. Morele zalej winem, zagotuj i od razu zdejmij z ognia, pozostawiając w winie. Kiedy wystygną, wyjmij i pokrój w paski.
3. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i pokrój w 1,5-centymetrową kostkę.
4. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Połącz z ryżem, morelami i papryką.
5. Wlej olej, wino, w którym się moczyły morele. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kolanka z kurczakiem

300 g makaronu kolanka ?
4 pojedyncze filety z kurczaka ?
1 brokuł ?
250 ml śmietany 18% ?
50 g tartego parmezanu ?
granulowany czosnek ?
sól, pieprz ?
olej

Wykonanie:

Reklama

1. Makaron ugotuj al dente wg przepisu podanego na opakowaniu.
2. Brokuł oczyść, podziel na różyczki. Wrzuć do garnka z posolonym wrzątkiem i gotuj przez 5 min. Odsącz na sicie.
3. Filety z kurczaka umyj, osusz papierowym ręczni- kiem, natrzyj solą, czosnkiem i pieprzem.
4. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i usmaż mięso na rumiano. Zdejmij z patelni i pokrój w kostkę.
5. Ugotowany makaron przełóż na patelnię po usma- żeniu mięsa. Dodaj brokuły, kurczaka, śmietanę i par- mezan. Wymieszaj i smaż chwilę razem. Przypraw solą i pieprzem.

Nuggetsy

2 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 500 g ?
1 łyżeczka słodkiej papryki ?
1 łyżeczka czosnku granulowanego ?
sól i pieprz do smaku

Ciasto naleśnikowe:

? 1 jajko
? 0,5 szklanki mąki pszennej ?
50 ml mleka

panierka:

? 5 czubatych łyżek bułki tartej ?
75 g płatków kukurydzianych ?
olej rzepakowy do głębokiego smażenia (1 l)

Wykonanie:

Reklama

1. Filety z piersi kurczaka pokrój w dużą kostkę. Mięso dopraw czosnkiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Dodaj łyżkę oleju i dokładnie wymieszaj. Zamarynowa- ne mięso włóż do lodówki na mniej więcej godzinę.
2. Przygotuj ciasto naleśnikowe do moczenia kąsków: do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, mleko i wymieszaj, by powstało gęste ciasto o jednolitej konsystencji.
3. Zrób panierkę: płatki kukurydziane pokrusz i wymie- szaj z bułką tartą.
4. Wyjmij mięso z lodówki. Zalej je ciastem naleśniko- wym i dokładnie wymieszaj.
5. Wyjmuj kawałki kurczaka i obtaczaj je w panierce.
6. W wysokim rondlu (tak, by nuggetsy pływały w głę- bokim tłuszczu) rozgrzej olej. Wrzucaj kawałki kurczaka i smaż z obu stron na rumiano (ok. 4-5 min). Jeśli pa- nierka rumieni się zbyt szybko, zmniejsz płomień pod rondlem, by się nie spaliła, a mięso w środku pozostało miękkie.
7. Nuggetsy wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i układaj na talerzu wyłożonym kuchennym ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Piersi z kurczaka z wiśniami

2 małe podwójne piersi z kurczaka bez kości i skóry (ok. 800 g) ?
250 g wiśni ?
3 łyżki oliwy ?
2 łyżki masła ?
1 łyżka mąki
1,5 łyżki miodu ?
2 goździki ? 1 mały kawałek imbiru (1,5 cm) ?
sok z cytryny, sól,
pieprz cayenne

Wykonanie:

1. Piersi z kurczaka umyj, oprósz solą i pieprzem.
2. Wiśnie opłukaj, wydryluj, zalej 1/4 szklanki wody, wrzuć goździki i gotuj na wolnym ogniu 10 min. Część wiśni odłóż, a resztę zmiksuj wraz z płynem.
3. Na patelni rozgrzej oliwę i na dość mocnym ogniu smaż oprószone mąką filety po 4 min z każdej strony.
4. Zmniejsz ogień, dodaj przetarte wiśnie, masło, miód, starty na drobnej tarce imbir i duś pod przykryciem 15 min. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem cayenne.
5. Mięso wyjmij, pokrój w skośne plastry i zalej sosem. Na wierzchu ułóż wiśnie. Podawaj z ryżem lub klusecz- kami.

Podziel się:

Oceń:

2024-07-16 18:41

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Zupa ze świeżych ogórków z zasmażką

Więcej ...

Największy kameduła

Święty Romuald z Camaldoli

commons.wikimedia.org

Święty Romuald z Camaldoli

Założył kilkanaście eremów-pustelni. Jest patronem kamedułów.

Więcej ...

Świdnica. Bp Marek Mendyk: Jest z nami Bóg, nie jesteśmy sami

2025-06-19 18:50
Biskup świdnicki Marek Mendyk niesie Najświętszy Sakrament podczas procesji Bożego Ciała ulicami Świdnicy.

Hubert Gościmski

Biskup świdnicki Marek Mendyk niesie Najświętszy Sakrament podczas procesji Bożego Ciała ulicami Świdnicy.

Uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa zgromadziła 19 czerwca tłumy wiernych w biskupim mieście. Eucharystii w katedrze świdnickiej przewodniczył bp Marek Mendyk, w koncelebrze z kapłanami parafii katedralnej.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Zmiany kapłanów 2025 r.

Kościół

Zmiany kapłanów 2025 r.

W Boże Ciało doszło do profanacji Najświętszego...

Kościół

W Boże Ciało doszło do profanacji Najświętszego...

Boże Ciało - 10 faktów, o których nie wiesz

Kościół

Boże Ciało - 10 faktów, o których nie wiesz

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Kościół

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Rocznica drugiego objawienia w Fatimie: Ważniejsza treść...

Wiara

Rocznica drugiego objawienia w Fatimie: Ważniejsza treść...

Na drodze do budowy ekspresówki stanęła kapliczka. Co...

W wolnej chwili

Na drodze do budowy ekspresówki stanęła kapliczka. Co...

#LudzkieSerceBoga: Poznaj Serce Jezusa, tak bliskie...

Kościół

#LudzkieSerceBoga: Poznaj Serce Jezusa, tak bliskie...

Nie ma średniej bez religii – trwa walka o respektowanie...

Wiadomości

Nie ma średniej bez religii – trwa walka o respektowanie...

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Wiara

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką