Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z podrobów

W PRL gościły często na stołach Polaków. Serwowały je nawet najlepsze restauracje. Dziś trochę zapomniane, ale może warto znów je przygotować.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Flaczki z żołądków drobiowych

SKŁADNIKI :
* 1 kg żołądków z kurczaka
* 4 pałki z kurczaka
* 2 cebule
* kawałek selera
* 1 marchewka
* 1 pietruszka
* 1 ząbek czosnku
* 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
* 1 płaska łyżka soli
* 1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
* 1 płaska łyżeczka mielonej pikantnej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1 łyżka suszonego majeranku
* masło klarowane do smażenia

Wykonanie:
1. Żołądki oczyść, umyj, odsącz z wody. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, wrzucaj partiami żołądki i przesmażaj na złoty kolor.
2. Przesmażone żołądki przełóż do garnka, zalej 2 l zimnej wody. Dodaj umyte pałeczki z kurczaka, ziele angielskie i liść laurowy i gotuj ok. 45 min.
3. Łyżką cedzakową wyjmij żołądki i pałki, a gdy przestygną, pokrój je w paseczki.
4. Do wywaru dodaj dwie podpalone cebule, kawałek selera, utartą na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj sól, gałkę muszkatołową i gotuj, aż warzywa zmiękną.
5. Na koniec włóż pokrojone mięso, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dopraw do smaku pieprzem, majerankiem i solą. Gotuj jeszcze ok. 10 min.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wątróbka z brzoskwiniami

Reklama

SKŁADNIKI :
* 2 plasterki cielęcej wątróbki (ok. 25 dag)
* 1 płaska łyżka drobno pokrojonego boczku
* 2 łyżki oleju
* 1 duża cebula
* 2 połówki brzoskwiń z zalewy
* sok z zalewy
* do panierowania – mąka z solą, pieprzem i szczyptą (czubek noża) ostrej papryki.

Wykonanie:
1. Pozbawioną żyłek wątróbkę oprósz przyprawami wymieszanymi z mąką, postaw w chłodne miejsce.
2. Na rozgrzanym oleju usmaż boczek, gdy się zrumieni, zdejmij skwarki łyżką cedzakową, a na tłuszczu usmaż plasterki wątróbki, rumieniąc je z obu stron.
3. Gotowe przełóż do kamionkowej kokilki, polej łyżką soku z brzoskwiń.
4. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko zrumień pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojone w cząstki brzoskwinie, podlej łyżką soku z brzoskwiń i przez minutę razem zasmażaj.
5. Na talerzu ułóż plastry wątróbki, nakryj cebulą z owocami, polewaj wytworzonym sosem.

Ozorki w sosie chrzanowym

SKŁADNIKI:
* 4 sztuki oczyszczonych ozorków wieprzowych
* 1,5 l bulionu
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* 1 łyżka masła
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
* 4 łyżki chrzanu tartego (można zastąpić chrzanem ze słoika)
* 1 łyżka musztardy delikatesowej
* szczypta soli ziołowej jodowanej
* szczypta mielonego białego pieprzu
* szczypta mielonej gałki muszkatołowej
* 1 pęczek posiekanej pietruszki

Reklama

Wykonanie:
1. Do garnka włóż oczyszczone ozorki, zalej je bulionem i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 1,5 godz.
2. Przygotowanie sosu: cebulę posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i odrobiną masła.
3. Do cebuli dorzuć posiekany czosnek i podsmażaj jeszcze przez 2-3 min. Dopraw musztardą i podlej chochlą wywaru z gotowanych ozorków.
4. Dodaj śmietanę kremówkę. Sos dopraw tartym chrzanem, solą ziołową, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Pod sam koniec gotowania dodaj odrobinę natki pietruszki.
5. Ugotowane ozorki wyjmij z wywaru, obierz ze skóry i pokrój na plastry. Ułóż na talerzu, polej obficie sosem. Podawaj z ziemniakami i tartymi buraczkami.

Gulasz z serca wołowego

SKŁADNIKI:
* 1 kg serca wołowego (waga po oczyszczeniu)
* 5 marchewek
* 2 pietruszki
* 3-4 ogórki kiszone
* 3 średnie cebule
* 4 łyżki przecieru pomidorowego
* 5 liści laurowych
* 10 ziaren ziela angielskiego
* 2 ząbki czosnku
* kilka ziaren czarnego pieprzu, sól
* kilka łyżek oleju
* szklanka bulionu
* natka pietruszki

Wykonanie:
1. Oczyszczone serce włóż do garnka, zalej wodą, dodaj 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, obraną cebulę (w całości) i sól do smaku. Ugotuj do miękkości.
2. Wyjmij z wywaru, ostudź, pokrój w dużą kostkę.
3. Marchew, pietruszkę umyj i obierz. Pokrój w plasterki, a cebulę – w grubą kostkę.
4. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, krótko obsmaż na nim pokrojone serce. Zmniejsz płomień, dodaj cebulę, marchew i pietruszkę. Dodaj 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, podlej bulionem. Duś, mieszając od czasu do czasu.
5. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj przecier i sól, posiekany czosnek i duś całość nie dłużej niż 2-3 min.
6. Do gulaszu dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, odstaw na kwadrans.
7. Gulasz podawaj posypany posiekaną natką pietruszki z kaszą gryczaną.

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2025-01-07 11:21

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Surówka z białej kapusty

Niedziela Ogólnopolska 17/2017, str. 58

Graziako

Tania i prosta sałatka obiadowa, którą można robić przez cały rok. Przepis nadesłała pani Ela z Zamościa.

Więcej ...

W Paryżu zwołano synod prowincjalny, tematem liczne nawrócenia

2025-04-11 12:04

Adobe Stock

Biskupi ośmiu diecezji należących do regionu paryskiego Ile-de France zwołali synod partykularny. Jest on odpowiedzią na bezprecedensowy wzrost liczby chrztów dorosłych. „To dla nas źródło radości, ale też zobowiązanie” – pisze abp Laurent Ulrich w liście do wiernych. Chodzi o to, by zrozumieć, jakimi drogami neofici dotarli do Kościoła oraz jak lepiej zaangażować ich w życie diecezji. „Co powinniśmy zrobić, aby znaleźli wśród nas środki do wzrastania w wierze?” – pyta metropolita Paryża.

Więcej ...

Droga Krzyżowa na ulicach Legnicy

2025-04-12 09:00

ks. Waldemar Wesołowski

W piątek wieczorem (11.04) na ulicach Legnicy odbyło się nabożeństwo Drogi Krzyżowej.

Więcej ...
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najpopularniejsze

Wielka Brytania: ks. Glas uznany za winnego, diecezja...

Wielka Brytania: ks. Glas uznany za winnego, diecezja...

Skoro Bóg wszystko wie i wszystko może, dlaczego nie...

Wiara

Skoro Bóg wszystko wie i wszystko może, dlaczego nie...

Dlaczego Jezus musiał nas zbawić właśnie na krzyżu?

Wiara

Dlaczego Jezus musiał nas zbawić właśnie na krzyżu?

Święta Miss - Gemma Galgani

Święci i błogosławieni

Święta Miss - Gemma Galgani

Tatry: Mandaty za rozświetlenie krzyża na Giewoncie w...

Wiadomości

Tatry: Mandaty za rozświetlenie krzyża na Giewoncie w...

Masowa likwidacja szkół wiejskich

Felietony

Masowa likwidacja szkół wiejskich

Oleśnica: Dziecko zabite w 9. miesiącu ciąży

Wiadomości

Oleśnica: Dziecko zabite w 9. miesiącu ciąży

Małopolskie: Podczas Mszy św. wszedł na ołtarz,...

Wiadomości

Małopolskie: Podczas Mszy św. wszedł na ołtarz,...

Dlaczego Kościół sprzeciwia się stosunkom...

Wiara

Dlaczego Kościół sprzeciwia się stosunkom...