Pieczarki obrać, umyć, odciąć trzonki. Łososia drobno pokroić, dodać pokrojone trzonki, cebulę, trochę masła i dusić, przyprawiając solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnić kapelusze. Zawinąć w folię aluminiową i zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut.
Pierniczki to nieodłączny element przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. W wielu polskich domach w czasie Adwentu piecze się je nawet kilka razy. Pachnie wtedy wspaniale cynamonem i przyprawą korzenną, przywołując cudowną atmosferę świąt. Mogą być ozdobą stołów, ale także choinki.
Leon XIV przyjął na audiencji pielgrzymów i biskupów, którzy przybyli do Rzymu z okazji wczorajszej beatyfikacji Floriberta Bwany Chuiego, 26-letniego Kongijczyka. W gronie papieskich gości byli m.in. bliscy nowego błogosławionego, w tym jego matka, a także członkowie Wspólnoty Sant’Egidio, do której należał. W przemówieniu Ojciec Święty podkreślił, że bł. Floribert to człowiek pokoju, który nigdy nie zgadzał się na zło, wzór dla współczesnej młodzieży.
Proboszcz parafii pw. Wniebowzięcia NMP w Krakowie ks. Dariusz Raś przestał pełnić swą
funkcję. Administratorem parafii mariackiej został ks. Mariusz Słonina, dotychczasowy
dyrektor Caritasu Archidiecezji Krakowskiej – wynika z decyzji podjętych przez abpa Marka
Jędraszewskiego.