Polecają siostry Honoratki z Dworku św. Antoniego w Olsztynie k. Częstochowy. Jest to dom rekolekcyjno-wypoczynkowy, przepięknie położony na szlaku Orlich Gniazd. Można tu przyjechać na rekolekcje, kilkudniowy wypoczynek lub wpaść tylko na niedzielny obiad. Siostry serdecznie zapraszają.
0,5 kg papryki czerwonej
0,5 kg papryki zielonej
4 główki czosnku
4 liście laurowe
4 łyżeczki ziarenek gorczycy
1 płaska łyżeczka ziarenek pieprzu
8-10 ziarenek ziela angielskiego
100 ml octu 10 %
3 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżka soli
Wykonanie:
Paprykę pokroić w wąskie paski, czosnek podzielić na ząbki. Układać w słoiku na przemian czerwoną paprykę i zieloną, przekładać ząbkami czosnku. Do każdego słoika dodać parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, trochę gorczycy oraz liść laurowy. Do garnka wlać 0,5 l wody, dodać ocet, cukier, sól i gotować 10 min. Gorącą zalewą zalewamy paprykę, aby była zakryta, słoiki zakręcić i pasteryzować 25 min.
Abp Galbas: Seminarium nie jest wytwórnią pereł, ale ich przekazicielem
2024-06-25 17:32
Radio eM/KAI
Episkopat News
- Seminarium nie jest wytwórnią pereł, ale ich przekazicielem - powiedział abp Adrian Galbas w homilii podczas Mszy sprawowanej na zakończenie roku formacyjnego w Wyższym Śląskiem Seminarium Duchownym w Katowicach. Nawiązując do postawy niewierności Asyryjczyków opisanej w 2 Księdze Królewskiej odniósł ją do współczesności. - Niewierność nie popłaca. Nie dlatego, że Bóg każe, tylko dlatego, że człowiek z powodu niewierności, małej codziennej, na skutek regularnego odpuszczania sobie, staje się coraz bardziej niewrażliwy i coraz bardziej niewdzięczny - mówił abp Galbas.